Till senaste kommentaren

Hur länge håller en öppnad flaska vin? Blir gammalt vin farligt?

Hej!

Jag undrar om det kan vara farligt att dricka av en öppnad flaska vin. Går det att dricka så länge det smakar bra, eller kan man bli sjuk om vinet är gammalt?

Tack för svar!
Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Hej Sam!

  Tack för din fråga.

  Det finns inget i vin som kan bli "förstört" på samma sätt som gamla mejeriprodukter blir. Däremot kan vinet bli övermoget, oxiderat, trött och fruktsyran försvinner. Så länge man står ut med smak och doft går vinet att dricka men det kanske inte blir en så bra smakupplevelse.

  Ungdomliga viner som inte lagrats på ekfat smakar bra i tre till fyra dagar öppnade om de förvaras svalt och förseglat. Ju mindre det är kvar i flaskan, desto kortare blir hållbarheten. Ett bra tips är att hälla över innehållet i en så liten behållare som möjligt eller använda sig av vingas som skyddar vinet från syre. Det går även bra att spara en öppnad flaska med mousserande vin några dagar men var beredd på att bubblorna kan avta eller försvinna.

  Fatlagrade viner har redan utsatts för mild oxidation och är i regel hållbarare och kan klara sig en vecka i kylskåp.

  När det gäller starkviner så är torr vermouth och sherry av fino- och manzanillatyp känsligast och bör behandlas som vita viner. Andra sherrytyper behåller smaken i en månad när flaskan öppnats, precis som portvin av typen Tawny. Portviner av typen Ruby, LBV samt Vintage har däremot kortare hållbarhet - ungefär en vecka. Madeira däremot är oxiderad redan från början och har därför mycket lång hållbarhet. En bättre madeira håller utan problem 12 - 18 månader i öppnat tillstånd och behöver dessutom inte förvaras i kylskåp.

  Läs mer om hur länge öppnade vinflaskor beräknas hålla.


  Systembolagets kundtjänst
  Bästa svaret
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.