Till senaste kommentaren

Engångsfat 5 liter till Draughtmaster?


Jag ser att det inte går att beställa Carlsberg Export i 5L format för OBH Nordica Draughtmaster längre. Är detta något tillfälligt eller permanent?

Henrik
Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Hej Henrik!

  Engångsfaten som passade i OBH Nordicas Draughtmaster har för tillfället utgått ur sortimentet och kan inte beställas längre tills vidare.

  Jordbruksverket gjorde hösten 2019 bedömningen att fat i storleksordningarna 3000-5000 ml tillverkade av plast eller metall omfattas av förordning (2005:220) om retursystem för plastflaskor och metallburkar. Det är Jordbruksverket och kommunerna som delar på ansvaret för kontroll av retursystemet för plastflaskor och metallburkar.

  Namnet på lagen är lite missvisande då ”metallburk” enligt lagen definieras som ”förpackning som är tillverkad av metall”. Av den lagen följer att sådana förpackningar måste ingå i ett godkänt retursystem för att få säljas i Sverige. För närvarande finns det ett sådant godkänt retursystem i Sverige, vilket är Returpack.

  I juli 2020 har Jordbruksverket återkommit och reviderat sitt tidigare ställningstagande och anser nu att 5-litersölfat inte är att betrakta som en ”burk” och därmed faller en sådan förpackning utanför omfattningen av förordningen (2005:220) om retursystem för plastflaskor och metallburkar.

  Tidigare bedömning gällande aluminiumfaten om 3000 ml fortgår och då dessa ingår inte i Returpacks retursystem då de är för stora för att kunna återvinnas i returautomaterna.

  Detta är anledningen till att Systembolaget inte har kunnat sälja 5000 ml förpackning, samt för närvarande inte kan sälja förpackning av storleken 3000 ml.

  Ha en fin vecka!

  /Jasmine
  Systembolagets kundtjänst
  Bästa svaret
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.