Draught Master - vad händer nu?

Uppenbarligen finns inte femlitersfaten  i ert sortiment längre. Det finns ju dock tusentals av Draught Master ute i hushållen även om de inte säljs nya längre.  Om nu inte NI säljer dem längre, finns det någon tillverkare (Europa) där man kan lösa dessa engångsfat? Eller är mina Draught Masters totalt värdelösa nu? 🙁

Kommentarer

 • Hej Pelle!

  Vi vet inte om det finns någon producent som tillverkar fat för Draught Master längre.

  I Sverige är det ju Carlsberg som stått för tillverkningen av de ölfat som passar till maskinen från OBH Nordica. De valde att sluta med försäljningen av faten till Systembolaget vid årsskiftet 2019/2020.

  Det är nämligen så att Jordbruksverket hösten 2019 gjorde bedömningen att fat i storleksordningarna 3000-5000 ml tillverkade av plast eller metall omfattas av förordning (2005:220) om retursystem för plastflaskor och metallburkar. Det är Jordbruksverket och kommunerna som delar på ansvaret för kontroll av retursystemet för plastflaskor och metallburkar.

  Namnet på lagen är lite missvisande då ”metallburk” enligt lagen definieras som ”förpackning som är tillverkad av metall”. Av den lagen följer att sådana förpackningar måste ingå i ett godkänt retursystem för att få säljas i Sverige. För närvarande finns det ett sådant godkänt retursystem i Sverige, vilket är Returpack.

  Aluminiumfaten om 3000-5000 ml ingår inte i Returpacks retursystem då de är för stora för att kunna återvinnas i returautomaterna.

  Detta är anledningen till att Systembolaget inte kan sälja denna sorts förpackningar för närvarande.

  Ha en fin vecka!

  /Staffan
  Systembolagets kundtjänst
  (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.