Draught Master - vad händer nu?

Uppenbarligen finns inte femlitersfaten  i ert sortiment längre. Det finns ju dock tusentals av Draught Master ute i hushållen även om de inte säljs nya längre.  Om nu inte NI säljer dem längre, finns det någon tillverkare (Europa) där man kan lösa dessa engångsfat? Eller är mina Draught Masters totalt värdelösa nu? 🙁
Pelle

Kommentarer

 • Hej Pelle!

  Vi vet inte om det finns någon producent som tillverkar fat för Draught Master längre.

  I Sverige är det ju Carlsberg som stått för tillverkningen av de ölfat som passar till maskinen från OBH Nordica. De valde att sluta med försäljningen av faten till Systembolaget vid årsskiftet 2019/2020 på obestämd framtid.

  Det är nämligen så att Jordbruksverket hösten 2019 gjorde bedömningen att fat i storleksordningarna 3000-5000 ml tillverkade av plast eller metall omfattas av förordning (2005:220) om retursystem för plastflaskor och metallburkar. Det är Jordbruksverket och kommunerna som delar på ansvaret för kontroll av retursystemet för plastflaskor och metallburkar.

  Namnet på lagen är lite missvisande då ”metallburk” enligt lagen definieras som ”förpackning som är tillverkad av metall”. Av den lagen följer att sådana förpackningar måste ingå i ett godkänt retursystem för att få säljas i Sverige. För närvarande finns det ett sådant godkänt retursystem i Sverige, vilket är Returpack.

  I juli 2020 har Jordbruksverket återkommit och reviderat sitt tidigare ställningstagande och anser nu att 5-litersölfat inte är att betrakta som en ”burk” och därmed faller en sådan förpackning utanför omfattningen av förordningen (2005:220) om retursystem för plastflaskor och metallburkar.

  Bedömningen om aluminiumfaten om 3000 ml fortgår dock och ingår än så länge inte i Returpacks retursystem då de är för stora för att kunna återvinnas i returautomaterna.

  Detta är anledningen till att Systembolaget inte har kunnat sälja 5000 ml förpackning, samt för närvarande inte kan sälja förpackning av storleken 3000 ml.

  Ha en fin vecka!

  /Staffan
  Systembolagets kundtjänst
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.