Glutenfri öl

Hej

Jag undrar hur en gör glutenfri öl?

MVH
Azadeh
Azadeh

Kommentarer


 • Hejsan Azadeh!

  Vad roligt att du är intresserad av hur glutenfri öl bryggs!

  Gluten är ett samlingsnamn för de proteiner som finns i korn, vete och råg samt korsningar av dessa såsom spelt och dinkel.
  Korn och vete är det mest förekommande tillsammans med råg vad gäller råvaror i ölbryggningen och kallas för malt efter sädesslagen har genomgått en mältningsprocess.

  I princip så bryggs glutenfri öl på samma sätt som icke-glutenfri öl med undantaget att ett speciellt enzym tillsätts.
  Detta enzym har till uppgift att bryta ner glutenproteinerna.
  Beroende på vilket märke bryggerierna använder av enzymet så tillsätts det under olika delar av ölbryggningen men det vanligaste är att tillsätta enzymet tillsammans med jästen när ölen ska jäsa, men även vid inmäskningen av malten är vanligt förekommande.
   
  Ölbryggningsprocessen i korthet, vill du fördjupa dig så kan du läsa mer här:

  Inmäskning

  Malten krossas och blandas med varmt vatten. Blandningen kallas för mäsk. Enzymerna från malten börjar nu omvandla stärkelsen till olika typer av sockerarter.

  Vörtkok
  När mäskningen är över och maltresterna har separerats från vätskan återstår det sockervatten som kallas för sötvört. Den kokas nu tillsammans med humle för att ge ölet beska, arom och hållbarhet. Resultatet, stamvörten, kyls och förs över till en jästank.

  Jäsning
  Jästen tillsätts och förvandlar sockret i stamvörten till alkohol, kolsyra och smakämnen. Efter att jästen tagits bort återstår lagring, filtrering, pastörisering och tappning, beroende på vilken ölstil det handlar om.

  Glutenfri öl på Systembolaget
  Glutenfri öl är faktiskt inte helt utan gluten, men halten är låg. Enligt EU:s regler får märkningen glutenfritt användas om halten är under 20 mg/l. Vanlig öl innehåller ofta 50 mg/l eller mer.
  Öl helt utan gluten är ovanlig eftersom det är svårt att ta bort all malt vid bryggningen. De undantag som finns bryggs på hirs eller durra.
  All vår glutenfria öl är verifierade av certifierade laboratorium.

  Vill du veta mer om just glutenfri öl och vår märkning av den så kan du läsa mer om det på vår hemsida.

  Ta hand om dig nu Azadeh och varmt välkommen att kontakta oss igen via mail eller chatta med oss via hemsidan vardagar mellan 09.00-20.00 och lördagar 09.00-15.00.

  Vänligen
  Sara
  Sara
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.