Histamin i vin?

Hej, jag blir ofta dålig i magen fast jag bara dricker ett glas vin. Jag vet nu att jag är histaminkänslig. Jag har hört att det finns viner med låg histaminhalt. Vilka viner är det? Står det på flaskan så att jag lätt kan se eller behöver jag fråga personalen.

Kommentarer

  • Vissa, men inte många, är överkänsliga för histamin som är ett naturligt ämne i kroppen. Det finns även i lagrad ost, yoghurt, avokado, tomat, jordgubbar, hallon, skaldjur, fet och rökt fisk som makrill och tonfisk på burk. Även choklad, banan, ägg och ananas kan få kroppen att utsöndra histamin. Histamin finns också i mer eller mindre alla viner, särskilt röda viner som har lagrats länge på fat.

    Kroppen tar upp histaminet och känsliga personer kan reagera med exempelvis migränanfall eller rodnad. (Reaktionen kan dock även komma från någon histaminrik matvara som ätits tillsammans med vinet.) Däremot känner jag inte till någon påverkan på magen.

    Tyvärr går det inte att säga vilka viner som innehåller minst histamin, det skiljer sig mellan olika vinfat. I regel är dock halterna i vin mycket låga och ligger på runt 10 milligram per liter i vitt vin och mindre än 30 milligram per liter i rött vin. Säkrast är kanske att undvika fatlagrade och fatjästa viner, något som butikspersonalen kan hjälpa till med.

    Ett tips om du är känslig och vill dricka rödvin är att ta en receptfri antihistamintablett. Det kan göra att du slipper besvär.

    Systembolagets kundtjänst
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.