Hur bryggs öl?

Hejsan, jag undrar hur öl bryggs?

Med vänlig hälsning
Niilas
Niilas

Kommentarer


 • Hej Niilas!

  Vad kul att du är intresserad av hur öl bryggs.

  Malt, humle, jäst och vatten är de huvudsakliga ingredienserna i öl. Det kan låta enkelt med bara ett fåtal ingredienser, men för bryggaren finns många val att göra för att få till sitt öl, både vad gäller ingredienserna och under tillverkningsprocessen.

  I korthet så bryggs en öl så här:

  Mältning
  Att mälta är att förvandla spannmål till malt. Genom att blötlägga korn får man det att börja gro. Då frigörs enzymer som senare behövs för att förvandla kornets stärkelse till socker. Processen avbryts efter några dagar genom torkning och resultatet är stärkelserik malt.

  Mäskning
  Malten krossas och blandas med varmt vatten. Blandningen kallas för mäsk. Enzymerna från malten börjar nu omvandla stärkelsen till olika typer av sockerarter.

  Vörtkok
  När mäskningen är över och maltresterna har separerats från vätskan återstår det sockervatten som kallas för sötvört. Den kokas nu tillsammans med humle för att ge ölet beska, arom och hållbarhet. Resultatet, stamvörten, kyls och förs över till en jästank.

  Jäsning
  Jästen tillsätts och förvandlar sockret i stamvörten till alkohol, kolsyra och smakämnen. Efter att jästen tagits bort återstår lagring, filtrering, pastörisering och tappning, beroende på vilken ölstil det handlar om.

  Efterbehandling
  I regel pastöriseras ölet för att det inte ska efterjäsa eller drabbas av bakterietillväxt. Kolsyran justeras och ölet tappas till sist på flaska, burk eller fat.

  Vill du veta ännu mer och nörda ner dig i ölets skummande värld kan du läsa mer om öl och ölets historia på vår hemsida.

  Ta hand om dig nu Niilas och varmt välkommen att kontakta oss igen via mail eller chatta med oss på vardagar mellan 09.00-20.00och lördagar mellan 09.00-15.00.

  Vänligen
  Sara
  Sara
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.