Light öl.

Hej!
Jag söker öl och cider med lägre kalorihalt, typ light öl. Har ni något sånt i ert sortiment?
Kalle

Kommentarer

 • Hej Kalle,

  Det är inte tillåtet att ha begreppet Light på alkoholhaltiga drycker inom EU, vilket gör att Systembolaget inte kommer att köpa in produkter med sådan märkning.

  Så här skriver Livsmedelsverket på sin hemsida;
  Light om alkoholhaltiga drycker är inte tillåtet.
  Begreppet Light är inte ett tillåtet näringspåstående om alkoholhaltiga drycker enligt artikel 4.3 i förordning (EG) nr 1924/2006, även om det kan ha samma innebörd som det tillåtna näringspåståendet Minskad energihalt eller Minskad alkoholhalt. Tolkningen av lagstiftningen varierar mellan medlemsstater, men Livsmedelsverket ser inget rum för att godkänna näringspåståendet eftersom det inte är uppräknat i artikel 4.3.

  Det fanns ett undantag gällande light, en övergångsbestämmelse till förordning 1924/2006, som talade om att produkter som funnits till försäljning på marknaden innan 2005 får fortsätta sälja, trots den felaktiga märkningen, fram till och med 19 januari 2022.

  Detta innebär att det fram till och med 19 januari 2022 kunde förekomma produkter med denna märkning OM de fanns redan innan 2005.
  Nya produkter får inte ha detta på märkningen.

  Om du vill veta mer om kalorier i alkohol så kan du läsa mer om det här.
  Vad gäller cider och blanddrycker kan du i appen och på hemsidan filtrera på sockerhalt, precis som övrig handel har vi valt att ange sockerhalt i gram per 100 ml.


  Maila gärna in till oss om du har fler frågor:
  kundtjanst@systembolaget.se

  Vänliga hälsningar,
  Henrik

  Sökord:
  Light
  Lite
  Kalori
  Kalorier
  Kalorisnål
  Low-carb
  Low carb
  Sockerhalt
  Systembolagets kundtjänst
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.