Till senaste kommentaren

Mer eller mindre drickande tack vare ensamrätten?

Hej,
I er reklam går ni ut med informationen att genom att inte sälja alkohol i vanliga affärer dricker folk mindre och att de alkoholrelaterade problemen blir mindre. Vad bygger denna teori på? Har ni gjort forskning inom det? Har ni jämfört med tiden innan man hade monopol på alkoholförsäljning eller jämfört länder emellan? Skulle man kunna ens kunna förutsäga vad fallet skulle vara om monopolet inte fanns i Sverige i nuläget?

En annan teori skulle kunna vara att man dricker en större mängd när man dricker då man oftast köper mer alkohol åt gången då det inte finns tillgängligt i närheten. Enligt min egna upplevelse köper jag oftast mer alkohol än vad jag har planerat att dricka under kvällen för att spara till senare tillfälle, men dricker i slutändan upp allt under kvällen. Enligt forskning är det farligare att dricka en större mängd vid ett tillfälle.
Min upplevelse när jag har bott i andra länder är att folk dricker mer i Sverige än i något annat land, (både europeiska och icke-europeiska länder), där man säljer alkohol i vanliga affärer. Jag upplever jag att man dricker både oftare och en större mängd i Sverige. Vad kan detta bero på? Vilka faktorer kan spela en roll?

Kommentarer

Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.