Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Orange vin - vad är det?

Orange vin är ingen egen kategori utan egentligen ett vitt vin.

Dessa viner tillverkas på liknande sätt som när man gör ett rött vin. Man låter druvskalen få ligga kvar under jäsningen, det kallas att macerera. Detta ger en mörkare färg och även strävhet från skalens tanniner.

Beroende på druvsort och hur länge man väljer att jäsa, desto mörkare blir färgen. Ofta väljer man dessutom att lagra vinet en längre tid på amforor eller andra lerkrus som också kan förstärka färgen och ge vinet en karaktäristisk nötighet.

Denna metod kan spåras tillbaka till Kaukasus. Den har nyligen fått ett uppsving bland småskaliga vinproducenter, bland annat i Kroatien, Georgien och i den italienska regionen Friuli-Venezia-Giulia men även blivit populär bland vinmakare i andra delar av världen.

Lär dig mer om orange vin
Systembolagets kundtjänst Rapportera olämpligt innehåll
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.