Panta på Systembolaget?

Varför skriver ni att man ska panta sina pantflaskor i matbutiker när ni enligt lag är tvungna att ta emot pantflaskor som ni en gång sålt.
(Uppdaterad )
Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Förpackningar och retursystem är reglerat på EU-nivå. I huvudsak är det producenten som producerar plastflaskor och burkar som ansvarar för att produkterna är kopplade till ett retursystem, det finns ett s.k. producentansvar. Systembolaget är ingen producent utan återförsäljare. I våra inköpsvillkor ställer vi krav på att samtliga leverantörer ska vara anslutna till ett retursystem. På så sätt ser vi till att leverantörerna och producenterna uppfyller producentansvaret.

  Pantautomater i våra butiker skulle kunna driva folk till våra butiker och det vill vi inte göra. Sker pantningen i en livsmedelsbutik ökar chansen att panten går till mat istället för alkohol (även om det förstås är upp till var och en). Det är också lätt att panta i livsmedelsaffärer dit man går ofta och som har längre öppettider. Därför har vi ett avtal med dagligvaruhandeln och de tar gärna emot de pantflaskor- och burkar vi säljer. De tar även emot pantbara burkar och flaskor som köpts i andra butiker utan pantautomater, exempelvis kiosker eller på Pressbyrån.

  En butik tjänar inte extra pengar på att sälja en burk som går att panta och förlorar heller inget när de tar emot pant. Omsättningen går så att säga vid sidan av det reguljära flödet.
  Systembolagets kundtjänst
  (Uppdaterad )
  Bästa svaret
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.