Tillsätter Systembolaget socker i vinet?

Systembolaget producerar inte vin och vi tillsätter aldrig något till de drycker vi säljer.

I vissa vinodlingszoner får producenten tillsätta socker för att i begränsad omfattning erhålla en något högre alkoholhalt i vinet. Metoden kallas chaptalisering. I merparten av världen är det dessutom tillåtet att reglera alkoholhalten genom att tillsätta koncentrerad druvmust. Ett vanligare sätt att behålla sötman i vinet är att avbryta jäsningen när önskad alkohol och sockerhalt är uppnådd.

Här kan du läsa mer om socker i vin.

Sockermängden i de flesta röda viner är så pass låg att dess påverkan på hälsan får ses som försumbar. Alkoholen är mycket skadligare och innehåller nästan dubbelt så många kalorier. Ur ett hälsoperspektiv är det bättre att välja ett vin med lägre alkoholhalt än ett utan restsötma.

Traditionellt har man alltid velat göra vinerna torra då det av hygieniska skäl fanns risk att flaskan efterjäste och blev kolsyrad. Det var först när pastöriseringen kom som det blev möjligt att buteljera ett vin med lite restsötma. Att många populära rödviner som säljs i Sverige innehåller restsötma är inget unikt för vårt land. Trenden ser likadan ut internationellt.

https://www.systembolaget.se/ går det att filtrera vin, sprit samt cider & blanddryck på sockerhalt.

Systembolagets kundtjänst (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.