Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Tillsätter Systembolaget socker i vinet?

Systembolaget producerar inte vin och vi tillsätter aldrig något till de drycker vi säljer.

Det är i vissa vinodlingszoner tillåtet för tillverkaren att tillsätta socker för att på så sätt, (och bara i begränsad omfattning), erhålla en något högre alkoholhalt i den färdiga produkten. Metoden kallas chaptalisering. I merparten av världen är det dessutom tillåtet att reglera alkoholhalten något i den färdiga produkten genom att tillsätta koncentrerad druvmust under produktionsprocessen. Ett vanligare sätt att behålla sötman i vinet är att avbryta jäsningen när önskad alkohol och sockerhalt är uppnådd. Läs mer om Att göra vin.

Sockermängden i de flesta röda viner är så pass låg att dess påverkan på hälsan får ses som försumbar. Alkoholen är mycket skadligare och innehåller nästan dubbelt så många kalorier. Ur ett hälsoperspektiv är det bättre att välja ett vin med lägre alkoholhalt än ett utan restsötma.

Traditionellt har man alltid velat göra vinerna torra eftersom det på grund av hygieniska skäl fanns risk att flaskan efterjäste och blev kolsyrad. Det var först med pastöriseringen som det blev tekniskt möjligt att buteljera ett vin med lite restsötma i. Att många populära rödviner som säljs i Sverige innehåller restsötma är inget unikt för vårt land. Trenden ser likadan ut internationellt.


Systembolagets kundtjänst Rapportera olämpligt innehåll
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.