Till senaste kommentaren

Vad är det för ”klumpar” i ölen?

Hej,

Jag köpte en öl, en belgisk ale, som när jag öppnade den har som klumpar eller vad man ska säga i sig. Det känns som nåt som är fel?

Tacksam för svar.
Ludwig

Kommentarer

 • Hej Ludwig!

  Det är inte helt lätt att säga vad det är – eller om nåt är fel med ölet – utan att se flaskan. Men vi ska försöka reda ut vad det skulle kunna vara.

  En del öl har rester av jäst i flaskan. Bryggaren har då låtit ölet jäsa i flaskan för att fördjupa smaken och göra så att ölet håller längre.

  Jäst kan bli kvar och bli som klumpar som du beskriver. Det är inte farligt och inget fel, men är såklart inget man vill ha i munnen.


  Tekniken att lämna jäst i flaskan kallas ”bottle fermentation” eller flaskjäsning. Det kan förekomma i många öl, men vanligast är det i belgiska ale och veteöl, bland veteölen främst hefeweizen.

  Många öl kan vara grumliga/dimmiga, till exempel NEIPA (New England IPA eller hazy IPA). Det gäller också en hel del veteöl. Att det är grumligt är något annat och då ska det inte vara klumpar. Att det är grumligt är sällan något fel det heller, utan ett val bryggaren har gjort. Men det låter som att det är jästfällning du har framför dig.

  Du kan alltid ta med dig ölen till en av våra butiker så kan vår personal undersöka den närmare. Ha kvar minst en tredjedel av innehållet om ölen är öppnad.

  /Staffan
  Systembolagets kundtjänst
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.