Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vad är veganvin?


Veganviner innebär att klarningen av vinet har skett utan animaliska produkter.

Under jäsningen av vinet bildas proteiner som gör vinet grumligt och slöjigt. Genom att använda exempelvis mjölkproteiner, äggprotein, isinglass (från fiskens simblåsa) eller kitin kan man ta bort det grumliga. Då klumpas proteinet ihop och sjunker till botten av vinkärlet, där det avlägsnas.

Som vegan vill man undvika alla produkter från djurriket. Då behöver vinet vara klarnat med ämnen som inte är sprunget från djurriket, exempelvis bentonitlera. Det vanligaste sättet är att filtrera vinet genom finmaskigt filter.

Det finns ingen övergripande organisation, eller internationell certifiering av veganviner. Däremot finns det olika organisationer som certifierar veganviner. Organisationerna har olika regler (vissa är mer långtgående än andra) och definitioner på vad ett veganvin är.

Du hittar våra veganska produkter genom att fritextsöka på ordet vegan på systembolaget.se.

Systembolagets kundtjänst Rapportera olämpligt innehåll
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.