Vad ska jag dricka till hjortstek, älg eller annat viltkött?
Hej!
Finns det några tips på hur man ska tänka när man serverar viltkött?
Finns det några tips på hur man ska tänka när man serverar viltkött?
Följ inlägget
0
följare
Viltkött är något som är vanligt till nyår.
Här är några tips som du kan tänka på och som kan påverka dryckesvalet:
- Viltkött är olika kraftigt, hjort, ren, rådjur är inte fullt lika kraftfullt som älg.
- Tillbehören är viktiga, ofta serveras viltkött med kraftiga såser med svamp, rödvin, enbär och liknande.
- Såserna och tillbehören som potatisgratäng, rösti, ugnsstekta grönsaker osv är ofta feta och fylliga.
- Stekgraden, dvs hur rött köttet är efter tillagningen är också viktigt.
Rödvin är nog det de flesta tänker på, och visst blir det bra. Välj gärna ett vin i smaktypen "Kryddigt och Mustigt" eller "Stramt och Nyanserat". Strävheten i vinet kommer tonas ned av det feta, av det röda köttet och saltet i rätten. Ofta finns mogna toner och fatkaraktär i vinerna, vilket harmonierar med svamp och stekytan.Ett vitt vin i smaktypen "Fylligt och Smakrikt" med med tydlig fatkaraktär är det bästa vitvinsalternativet.
En kraftfull ale av brittisk eller belgisk stil med fyllighet och nötiga och rostade aromer är exempel på bra ölval.
Vill du ha konkreta tips, rekommendationer, på vad du kan dricka till?
Kollar in denna sida:
Dryck till mat