Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Varför är det ägg och mjölk i vissa viner?


Mjölk är inte en ingrediens i vinet, däremot används mjölkprotein (kasein) ibland som processhjälpmedel när vinet klarnas. Inget eller ytterst lite av klarningsmedlet finns kvar i det färdiga vinet, men från och med 2013 är det obligatoriskt att märka produkter som har klarnats med något allergent ämne. Läs gärna mer hos Livsmedelsverket.

Äggvita har länge använts för att klara röda viner och förekommer även idag. På samma sätt som mjölkproteinet så blir ytterst små mängder kvar i vinet efteråt.

Är du extremt allergisk mot mjölkprotein bör du undvika viner klarnade med kasein, även om halterna i de tester som vårt laboratorium genomfört visat sig vara mycket låga. För en laktosallergiker ska det vara okej att dricka viner klarnade med kasein. Mjölksocker har nämligen en helt annan molekylär sammansättning än mjölkprotein.

Systembolagets kundtjänst Rapportera olämpligt innehåll
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.