Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Varför är det svavel (sulfiter) i vin?

Sulfiter uppkommer naturligt vid jäsningsprocessen och förekommer därför i alla viner. Jästen bildar sulfiter i samband med sin metabolism, i och med att grundämnet svavel vanligen ingår i de näringsämnen som jästcellerna behöver för att överleva.  Svavel används också för att tränga bort syre (som oxiderar vinet) under produktionsprocessen och i förpackningen (flaskan/boxen). Svavlet hindrar också bakterietillväxt.  Att vinet innehåller sulfiter måste märkas ut, vanligtvis på baksidesetiketten, om halten svaveldioxid överstiger 10 mg/l vid buteljering. Någon exakt halt utöver detta behöver dock inte anges och en av anledningarna till detta är att sulfithalterna förändras i ett vin med stigande ålder. Ett redovisat mätresultat är alltså bara giltigt för det tillfälle då mätningen genomfördes.

Tror man sig vara känslig mot sulfiter och vill undvika dessa i största möjliga mån finns det dock flera tumregler att utgå från:
  • viner som tappas på box innehåller i allmänhet mer svavel än motsvarande vin på flaska
  • vita viner innehåller vanligen mer svavel än röda
  • söta viner innehåller vanligen mer svavel än torra.
  • i viner som ska tåla lång lagring, till exempel viner från Sauternes eller Vintage Port, tillsätts i regel ett högre mått svavel.
  • så kallade naturviner är tillverkade med ett minimum av tillsatser och ofta tillsätts sulfiter endast innan buteljeringen. Det finns dock inget lagstadgat regelverk kring naturviner.
Systembolagets kundtjänst Rapportera olämpligt innehåll
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.