Varför är det svavel (sulfiter) i vin?

Sulfiter uppkommer naturligt vid jäsningsprocessen och förekommer därför i alla viner. Jästen bildar sulfiter i samband med sin metabolism. Grundämnet svavel ingår vanligen i de näringsämnen som jästcellerna behöver för att överleva. Svavel används också för att tränga bort syre som oxiderar vinet under tillverkningen och även i flaskan / boxen. Svavlet hindrar också bakterietillväxt.

Att vinet innehåller sulfiter måste märkas ut, vanligtvis på baksidesetiketten, om halten svaveldioxid överstiger 10 mg/L vid buteljering. Någon exakt halt utöver detta behöver inte anges. En av anledningarna till detta är att sulfithalterna förändras i ett vin med stigande ålder. Ett redovisat mätresultat är alltså bara giltigt för det tillfälle då mätningen genomfördes.

Tror man sig vara känslig mot sulfiter och vill undvika dessa i största möjliga mån finns det några tumregler:
  • Viner som tappas på box innehåller i allmänhet mer svavel än motsvarande vin på flaska
  • Vita viner innehåller vanligen mer svavel än röda
  • Söta viner innehåller vanligen mer svavel än torra.
  • I viner som ska tåla lång lagring, som Sauternes eller Vintage Port, tillsätts i regel ett högre mått svavel.
  • Så kallade naturviner tillverkas med ett minimum av tillsatser. Ofta tillsätts sulfiter endast innan buteljeringen. Det finns dock inget lagstadgat regelverk kring naturviner.
Systembolagets kundtjänst
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.