Varför varnar Systembolaget inte om tillsatser i vin?

Hur vin ska märkas styrs av EU:s regelverk. Enligt detta ska tillverkarna bl.a. märka ut allergenerna svavel, ägg- och mjölkprotein. På alla viner framställda av druvor, som skördats 2012 eller senare och som märkts efter den 30 juni 2012, kan man läsa om mjölk- och äggprotein använts som processhjälpmedel vid produktionen. Sedan tidigare anges på alla etiketter att vinet innehåller sulfiter om mängden överskrider 10 mg/liter.

Genom inköpsavtalet garanterar våra leverantörer att innehållet i dryckerna uppfyller de krav som EU och livsmedelsverket ställer vad gäller tillsatser. Utöver allergener och alkoholhalt måste enligt EU inte tillsatser och innehåll redovisas på alkoholhaltiga drycker. Precis som för livsmedel behöver inte eventuella processhjälpmedel redovisas.
Läs mer om tillsatser i vin här.
Systembolagets kundtjänst (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.