Vilka alkoholhaltiga drycker kan en glutenintolerant dricka?
Gluten är ett protein (äggviteämne) och finns i de flesta sädesslag. I vårt sortiment är det främst öl och vissa spritdrycker som är framställda av spannmål. Glutenfri öl får inte innehålla mer än 20 mg per liter.
Laboratoriemässigt är det mycket svårt att påvisa gluten i sprit, men då vodka, brännvin och gin har vete som råvara, och whisky har korn, kan man inte ändå säkert säga att de är helt glutenfria. Det är dock extremt svårt, (vissa säger omöjligt), för gluten att följa med i destillationsprocessen. Är man väldigt känslig och lider av spannmålsallergi istället för av celiaki är det säkrast att helt undvika drycker där spannmål ingår som råvara. Det är bäst att fråga sin läkare.
Garanterat glutenfria drycker är vin, sherry, portvin, madeira, cognac, armagnac, brandy, grappa och rom.
Tänk även på att alkohol - även i låg koncentration - kan förvärra ett akut sjukdomstillstånd.
Här kan du läsa mer om glutenfri öl.
Laboratoriemässigt är det mycket svårt att påvisa gluten i sprit, men då vodka, brännvin och gin har vete som råvara, och whisky har korn, kan man inte ändå säkert säga att de är helt glutenfria. Det är dock extremt svårt, (vissa säger omöjligt), för gluten att följa med i destillationsprocessen. Är man väldigt känslig och lider av spannmålsallergi istället för av celiaki är det säkrast att helt undvika drycker där spannmål ingår som råvara. Det är bäst att fråga sin läkare.
Garanterat glutenfria drycker är vin, sherry, portvin, madeira, cognac, armagnac, brandy, grappa och rom.
Tänk även på att alkohol - även i låg koncentration - kan förvärra ett akut sjukdomstillstånd.
Här kan du läsa mer om glutenfri öl.
Följ inlägget
1
följare
Borttagen kommentar