Vilket sortiment har Systembolaget? Hur många drycker finns det?

Fast sortiment (Tidigare Ordinarie sortiment): Står för ungefär 96 procent av försäljningsvolymen och 94 procent av försäljningsvärdet. Sortimentet köps in via offertförfrågan och blindprovning. Läs mer om inköpsprocessen här.

Tillfälligt sortiment (Som tidigare hette små partier): Det tillfälliga sortimentet väljs idag ut av våra inköpare. Sortimentet består av drycker i en högre prisklass, som produceras i mindre mängd och som har renommé.

Tillfälligt sortiment består både av drycker som köps in likt små partier görs idag och drycker som köps in i större volymer. Dryckerna i större volymer köps in efter både offertförfrågan och blindprovning. Inför blindprovningen görs ett urval av de mest intressanta offerterna med hänsyn främst tagen till pris, kvalitet och producentens anseende.

Webblanseringar: Vissa drycker vi lanserar går bara att beställa på systembolaget.se. Det är drycker där efterfrågan bedöms vara extra stor i relation till tillgången. Dryckerna släpps torsdagar klockan 10:00.

Ordervaror (tidigare Beställningssortimentet): Består av drycker som vi inte har provat eller kvalitetssäkrat. Här kan våra leverantörer välja att lista vilka drycker de vill. Går att beställa på systembolaget.se.

Lokalt och småskaligt: För att en dryck ska få tillhöra detta sortiment krävs att den är:

  • Producerad max 15 mil från butiken
  • Hantverksmässigt framställd
  • Tillverkad av ett begränsat antal personer
  • Efterfrågad av dig som kund
Dessutom får producenten tillverka max 50 000 liter öl och cider, 20 000 liter vin, 13 000 liter starkvin och 10 000 liter sprit per år.

Alla drycker med märkningen är provade och kvalitetssäkrade av oss, och vi beskriver doft och smak på samma sätt som vi gör för utbudet i det fasta sortimentet.

Säsongsdrycker: Lanseringar anpassade efter högtider och traditioner och inköpta för passa den säsongens mat. (Juldrycker, Påskdrycker, Oktoberöl samt Beaujolais Nouveau.)

Här kan du läsa mer om de olika sortimenten.


Systembolagets kundtjänst (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.